ΑΡΧΙΚΗ arrow ΣΧΟΛΗ ΙΠΠΑΣΙΑΣ arrow ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

therapeutic-riding-0

Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν γνωστή στους Έλληνες, απο τον 5ο π.Χ αιώνα. Πρώτος ο Ξενοφώντας αναφέρθηκε στη Θεραπευτική Ιππασία με τον όρο «Ιπποθεραπεία» στο βιβλίο του «Περί Ιππικής Τέχνης».

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία ιδιαίτερη μορφή αθλητικής δραστηριότητας η οποία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης. Ο εκπαιδευτής χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου, το οποίο όταν περπατά μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό,για να βελτιώσει νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με κινητικά και νοητικά προβλήματα.Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τα άλογα, καταλαβαίνουν και αυτά σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο δίνοντας  πολλά αξιοποιήσιμα ερεθίσματα στο άτομο που νοσεί.Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι καινούρια,τα τελευταία χρόνια βρίσκει γόνιμο έδαφος και εφαρμόζεται σε άτομα με κινητικά και νοητικά προβλήματα.Μόλις το 1983, η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, και το 1992, συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας»-ΣΘΙΕ, ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα, που ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε.

Είναι μία μοναδική εμπειρία, αποτελεί μια ολιστική, εναλλακτική και θεραπευτική προσέγγιση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς  διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια και πισίνες υδροθεραπείας. Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματός τους, βοηθώντας τα να βιώσουν την χαρά της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας μέσα στη φύση.

therapeutic-riding-1Σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες, η θεραπευτική ιππασία δημιουργεί μοναδικά σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη στα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως είναι:

Αύξηση της συμμετρίας.
Βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης και του ελέγχου του κεφαλιού.
Μείωση της σπαστικότητας.
Αύξηση του εύρους κίνησης.
Βελτίωση του συντονισμού και της κινητικότητας.

therapeutic-riding-2

Ορισμένες από τις ασθένειες για την αποκατάσταση των οποίων ενδείκνυται η θεραπευτική ιππασία, είναι:

Νευρολογικές παθήσεις.
Δισχιδής ράχη.
Μυϊκή δυστροφία.
Βλάβες του νωτιαίου μυελού.
Σκλήρυνση κατά πλάκας.
Εγκεφαλικά επεισόδια.
Επιληψία
Σύνδρομο Ντάουν.
Αυτισμός

Γίνε μέλος του ippok.gr /
No account yet? Create account

Copyright (C) 2012 @ippok.gr All rights reserved. Σχεδιασμός ιστοσελίδας Webico Creative Studios